Dykkervraget M/F Ærøsund

Sænkning af MF Ærøsund - foto: Mads Claus Rasmussen
Sænkning af MF Ærøsund - foto: Mads Claus Rasmussen

Dykkervraget M/F Ærøsund

Færgen M/F Ærøsund gik til bunds i 2014 efter en kontrolleret sænkning. Det skabte rammerne om et af Danmarks mest interessante kunstige rev, hvor man kan udforske færgen, som har en stærk kulturhistorisk tilknytning til området.

I oktober 2014 blev M/F Ærøsund sænket ud for Ballen i Svendborgsund, til glæde for både plante- og dyreliv og for fritidsdykkere, der ønsker at dykke på vrag. Vraget ligger på godt 19 meter vand i Ringgårdsbassinet cirka 550 meter udfor kysten ved Ballen på Fyn. Toppen af vraget (færgens skorsten) ligger blot 6 meter under havets overflade og er derfor interessant for både fridykkere og flaskedykkere. Inden sænkningen blev færgen miljøoprenset og dykkersikret. 
 
M/F Ærøsund var Danmarks sidste privatejede jernbanefærge og sejlede på overfarten mellem Svendborg og Ærøskøbing fra 1960 og frem til 1999. Den blev projekteret af Knud E. Hansen og bygget på Husumer Scchiffswerft i Tyskland. På mange måder var færgen hypermoderne, da den blev indsat i 1960. Det var blandt andet den første danske færge, hvor passagerne kunne se fjernsyn, og det vel at mærke både danske og tyske kanaler. Færgen var som noget nyt også bygget således, at bilister ikke længere skulle bakke ombord, men havde åbning i både agter- og forstavnen. Færgen har en stærk kulturhistorisk tilknytning til området. I kraft af de mange år hvor færgen var i drift, blev den synonym med Det Sydfynske Øhav og opnåede en næsten ikon-agtig status.

Dykkere kan udforske M/F Ærøsund og livet omkring færgen ved at tage udgangspunkt i slæbestedet på Rantzausminde Lystbådehavn. På dykker-spottet kan dykkerne forankre deres båd ved to gule ankerbøjer, som er fastgjort på vragets agter- og forstavn.