Elvira Madigan og Sixten Sparre – Tåsinge

Elvira Madigan og Sixten Sparre - foto: Svendborg Byhistorisk arkiv
Elvira Madigan og Sixten Sparre - foto: Svendborg Byhistorisk arkiv

Elvira Madigan og Sixten Sparre – Tåsinge

Den berømte og tragiske kærlighedshistorie med linedanseren Elvira Madigan og løjtnanten Sixten Sparre, der ikke kunne få hinanden. Deres historie ender, da Sixten skyder dem begge i Troense. Deres kærlighedsaffære har inspireret til flere film.

Den svenske, adelige og gifte løjtnant Sixten mødte den unge linedanser Elvira på turne i Sverige i 1888. Hun var født i Flensborg og ud af cirkusslægt. De forelskede sig og flygtede til Danmark sammen. Her indlogerede de sig i Svendborg og i Troense. Da de ikke havde flere penge, og kærligheden synes håbløs, endte deres tragiske historie med en skovtur i Nørreskoven, hvor Sixten skyder dem begge. Elvira Madigan og Sixten Sparres kærlighedshistorie kan i dag opleves på Tåsinge Museum, ligesom der er opsat en mindesten i skoven, hvor parret døde. Sixten og Elvira ligger begravet på Landet Kirkegård, hvor der i 2013 blev indviet et nyt mindested for kæresteparret.

Kærlighedsaffæren har dannet baggrund for flere film. Mozarts klaverkoncert nr. 21 i C-dur, der blev brugt i Bo Widerbergs svenske film fra 1967, kaldes ofte Elvira Madigan.