Karin Michaelis

Karin Michaelis - foto: Svendborg Museum/Byhistorisk arkiv
Karin Michaelis - foto: Svendborg Museum/Byhistorisk arkiv

Karin Michaelis

Karin Michaelis (1872-1950) er den Svendborg-forfatter, som har vakt størst international opmærksomhed. I perioden fra 1908 og frem til 1948, hvor hun blev en verdensberømt forfatter og humanist, havde hun base på Thurø.

Karin Michaelis blev født i Randers i 1872. Hun drog på baggrund af sit forfatterskab verden rundt som foredragsholder og gjorde sig blandt andet til talskvinde for kvindesag, moderne pædagogik og økologisk levevis. I 1930´erne engagerede hun sig i kampen mod nazismen. Nazisterne lukkede hende derfor ude fra det tyske marked og brændte hendes bøger.

Michaelis brugte de mange penge, som hun havde tjent, på at invitere og understøtte tyskere på flugt fra nazismen, blandt andre Berthold Brecht. Thurø blev blandt tyske flygtninge kendt som ’Karins Insel’, hvilket betyder ’Karins ø’. Karin Michaelis døde i København i 1950 og ligger begravet på Thurø Kirkegård. Hun er stadig et kendt forfatternavn i lande som Sverige, Tyskland, Østrig og Italien, mens hun ufortjent er gået noget i glemmebogen i Danmark.