Toppen af Tåsinge – Bregninge kirke og bakker

Brejninge Bakker - Foto: Mogens Lind Jørgensen
Brejninge Bakker - Foto: Mogens Lind Jørgensen

Toppen af Tåsinge – Bregninge kirke og bakker

Bregninge bakker hæver sig som det højeste sted på Tåsinge ca. 70 meter over havet. Herfra er der en fantastisk udsigt over øen til alle sider og over de omkransende sunde og bælter.

Øverst på toppen af Tåsinge hæver Bregninge Kirke sig majestætisk over Tåsinges landskaber. Kirken har ligget der siden ca. år 1000. Først som en trækirke og sidenhen som en kirke i rå kampesten. Den katolske kirke fra 1230 er udbygget med tårn, sideskib og våbenhus i 1500-tallet. Kirkesølvet er et konkret minde om søhelten Niels Juel, der i 1678 for de penge, han indtjente i søkrigen mod svenskerne, købte kronens del af øen Tåsinge.

Bregninge bakker blev fredet i 1919 og har tilhørt Valdemars Slot indtil 1987, hvor Baron Niels Iuel-Brockdorff overdrog bakkerne til Taasinge Museumslaug. Bakkerne er åbne for publikum. Der er borde og bænke, små får holder beplantningen nede - og Taasinge Museum er lige ved siden af.

Lige overfor ligger det privatejede areal Lykkekærs Banke, hvor der også er adgang via klaplåger. Det fine overdrev med masser af spændende insekter og urter afgræsses nemlig af kvæg i sommerhalvåret.