Tredje pinsedag i Christiansminde

Svendborg borgerlige Skyttelaug - Skyttelauget 3. pinsedag - foto: Lokalhistorisk arkiv
Svendborg borgerlige Skyttelaug - Skyttelauget 3. pinsedag - foto: Lokalhistorisk arkiv

Tredje pinsedag i Christiansminde

3. pinsedag var en ældre dansk helligdag og var en del af helligholdelsen af pinsen. Rester af dens traditioner findes stadig nogle steder i Danmark bl.a. i Svendborg, hvor Svendborg Borgerlige Skyttelaugs festdag ligger på denne dag.

3. pinsedag har siden 1829 været fejret med sommerfest og skiveskydning i Christiansminde. I dag er der ikke længere lukket i skoler og forretninger 3. Pinsedag. Men skyttelaugets traditioner og kåring af skyttekongen holdes stadig i hævd.

Dagen starter med Svendborg Borgerlige Skyttelaugs vækning af det foregående års skyttekonge og -prins og byens borgmester. Derefter marcherer skytteoptoget fra Anne Hvides Gård gennem byen til Christiansminde, ledsaget af Peder Most Garden. Tidligere kom tusinder af mennesker fra hele Sydfyn til begivenheden, og højdepunktet var, at 3. Pinsedag i Svendborg som det eneste sted i landet var en halv helligdag. Engang var det gratis at sejle med M/S Helge mellem Svendborg og Christiansminde på 3. pinsedag, det er det dog ikke i dag, men dagen afsluttes festligt med fyrværkeri fra Vindeby-siden.