Weber-dynastiet

Villa Tårnborg - foto: Lokalhistorisk Arkiv
Villa Tårnborg - foto: Lokalhistorisk Arkiv

Weber-dynastiet

Familien Weber er et godt eksempel på industrialiseringen af landbrugs-produktionen og den indflydelse, den har haft på udviklingen af Svendborg som produktions- og industriproduktions by. Rigmandsfamilien var initiativrig og byggede et stort imperium op i Svendborg.

I 1866 flytter den driftige Weber-familie med familieoverhovedet og forretningsmanden Theobald Weber (1823-1886) fra København til Svendborg. Familien Weber lejer sig ind i Villa Søro i Christiansminde og køber senere villaen. I 1868 begyndte familien at anlægge de store frugtplantager omkring Gl. Hestehauge, der snart dækkede 70 hektar.

 

Familien vokser, og der skal flere villaer til: I 1870 opføres den imposante villa Bella Vista, i 1889 opføres Villa Tårnborg, i 1901 bygges Villa Svea, i 1904 bygges Kogtvedhus (senere Villa Stella Maris) og i 1933 opførtes det 65 meter høje Manzanatårn (Manzana betyder æble på spansk). Også sønnerne var aktive i området og bl.a. opførte de foran Bella Vista Danmarks første cykelbane. Det var Theobald Weber, der fik fredet Christiansminde og arealet omkring den såkaldte ’Æbleskivesten’ fra Bronzealderen. Noget helt uhørt på den tid.